3.4.2016

Metsästysalueiden kartat

Petäjäveden Erämiesten maa-alueiden kartat saa kännykkä- / tablettisovelluksena.

Petäjäveden Erämiehet Ry on ostanut seuralle käyttöoikeuden Reviiri.org-palveluun. Tavoitteena on helpottaa metsästymaavuokrasopimusten ylläpitoa sekä tarjota jäsenille aina ajantasaiset kartat. Reviiri on ohjelmisto, joka on tarkoitettu metsästysvuokrasopimusten hallinnointiin, sekä metsästyskarttojen- ja karttamerkintöjen ylläpitoon. Reviiriin syötetyt tiedot ovat seuran jäsenille nähtävillä ilmaisella Tracker-mobiilisovelluksella. Jäsenet näkevät kännykästä ja tabletista luvalliset metsästysalueet näppärästi maanmittauslaitosten karttapohjiin piirrettyinä. Lisäksi mahdolliset lisäykset, väliaikaiset rauhoitukset ja poistot maa-alueisiin päivittyvät reaaliaikaisesti jäsenten käyttöön. 

Reviirin etuna on tiedon oikeellisuus sekä se, että kartat ovat aina luurissa mukana – yhdistettynä gps-paikkatietoon ja jopa koiratutkaan. Hyötynä on myös luonnollisesti se, että seuramme vuokrasopimusten hallinta on aiempaa helpompaa.

Tunnukset Reviiri-palveluun luodaan kaikille seuran jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuralla tiedossa. Saat tilisi avauksen yhteydessä sähköpostia reviiri-palvelusta, jossa tunnuksesi kerrotaan. Käytä saapuneista tunnuksia yhdistäessäsi Reviiriin syötetyt Petäjäveden Erämiesten kartat ilmaisessa Tracker sovelluksessa. 

Ohjelmisto tutuksi

Reviiri-karttapohjat ja metsästysaluemerkinnät ovat jäsenille ilmaiseksi saatavilla Tracker älypuhelinsovelluksella. Reviiri ei siis itse ole asennettava sovellus, vaan sillä hallitaan maavuokrasopimuksia ja näiden maa-alueita voi sitten tarkastella Trackerilla. Tracker sovelluksesta on myös maksullinen, lisensoitu, versio, mutta ellet halua yhdistää koiratutkaasi Trackeriin niin ilmaissovelluksella pärjää hyvin. Tracker on ladattavissa sekä Androidille että iPhonelle ja ilmainen asennus onnistuu ilman käyttäjätunnuksia eikä peruskäyttö vaadi mitään lisenssiä. 

Karttapalveluun yhdistäminen

Jotta Petäjäveden Erämiesten kartat näkyvät asentamassasi Trackerissa, tulee sinun yhdistää tilisi Tracker sovelluksessa Reviiri-palveluun (ks. toimittajan ohjeet tästä). Mikäli et ole saanut sähköpostia koskien Reviiriä, ota yhteyttä seuran sihteeriin.

Yhdistäminen käytännössä tarkoittaa, että Tracker sovelluksen asetuksissa syötät Reviiri-tunnukset, jonka jälkeen “Petäjäveden Erämiehet ry” alueet ovat nähtävilläsi. Huomio – yhdistäminen täytyy tehdä vain kerran, joten tässä ei ole riesana salasanan muistamista jokaisen käytön yhteydessä.

Aloita avaamalla sovelluksen valikko kolmen pisteen kuvakkeesta – alla kuvakaappauksia puhelimen ja tabletin ruuduilta joissa on avattuna Tracker ohjelma:

   

 

Avautuvasta valikosta valise kohta Kartat:

 

Valitse seuraavaksi kohta Reviiri:

   

Tämän jälkeen syötät ruudulle sähköpostiosoitteesi (johon Reviiri tunnus on sinulle lähetetty) sekä sähköpostissa kerrotun salasanan.

  

Tämän jälkeen Petäjäveden Erämiesten kartat näkyvät Trackerissa! Lue seuraavasta kappaleesta miten voit määritellä mitä metsästysalueita ruudullasi näkyy.

Metsästysalueet

Kun Tracker on yhdistetty Reviiri-palveluun, voit määritellä mitä metsästysalueita tai merkattuja paikkoja haluat kartoilla nähdä. Suositus on että käyt asettamassa päälle kohdan “Pienriista” tai muuten saatat harhautua puhelimen ohjaaman maille joille on kyllä Erämiehillä vuokrasopimus, mutta mailla ei saakaan metsästää esim. lintuja tai jänistä, vaan pelkästään pienpetoja.

Avaa, kuten edellä päävalikosta Kartat

Vierittämällä ruutua alaspäin pääset valitsemaan Erämiesten maiden merkintöjä. Suositus on olla merkkaamatta mitään muita kuin “Petäjäveden Erämiehet ry, pienriistanmetsästys“. Saat myös halutessasi punaisella korostettua ne alueet, missä ei saa metsästää (“käänteisväritys”).

   

Tarkemmat Tracker ohjeet ja tuki löytyy toimittajan sivuilta: Support : Tracker support

Seuratoiminnan kehittämisestä

Seuralle karttahankinnan hinta on vain 50 euroa vuodessa, joten kustannukset hyötyihin nähden ovat vähäiset – noin 40 senttiä per jäsen. Suomen Metsästäjäliitto, johon mekin kuulumme, tekee yhteistyötä Reviiriä toimittavan yrityksen kanssa ja liiton jäsenseuroille ohjelmisto on halvempi kuin muille.
Lopuksi – seuramme metsästystoiminta perustuu siihen, että maanomistajat antavat meidän maillaan harrastella. Nykyään monella metsäsysseuralla maa-alueet pirstaloituvat epäkäytännöllisiksi tilkuiksi, kun umpeutuneita vuokrasopimuksia ei saada aina uusittua eikä uusia maita muualta seuran maiden vierusalueilta onnistuta saamaan. On tärkeää, että kaikki seuran jäsenet, jotka tuntevat nykyisiä tai uusia maanomistajia, pitävät arvossa näitä suhteita. Kuka tahansa meistä saa ottaa puheeksi tutun maanomistajan kanssa, että Petäjäveden Erämiehet on hyvämaineinen seura, jonka kanssa yhteistyö on varmasti sujuvaa, ja kysyä haluaisiko maanomistaja tulla mukaan seuratoimintaan tai vuokrata maansa seurallemme. Uusien maa-alueiden hankinta seuralle ei siis ole vain ja ainostaan seuran puheenjohtajan tai muun avainhenkilön etuoikeus ja vastuu. Muistetaan myös jatkossa kunnioittaa luontoa siellä liikkuessa, sekä käyttäytyä niin ettei harrastuksemme kenenkään mieltä pahoita.