3.4.2016

Seuran kartat

Metsästysalueiden kartat

Petäjäveden Erämiesten maa-alueiden kartat on nähtävissä

 

  • Alueiden kartat saa kännykkä-/tablettisovelluksena – tämä on helpoin ja käytännöllisin tapa, katso lisätietoja & ohjeet alta.

 

Seuran kartat kännykkään

Petäjäveden Erämiehet Ry on ostanut seuralle käyttöoikeuden Reviiri-palveluun. Tavoitteena on helpottaa metsästymaavuokrasopimusten ylläpitoa sekä tarjota jäsenille aina ajantasaiset kartat.
Reviiri on ohjelmisto, joka on tarkoitettu metsästysvuokrasopimusten hallinnointiin, sekä metsästyskarttojen- ja karttamerkintöjen ylläpitoon. Reviiriin syötetyt tiedot ovat seuran jäsenille nähtävillä ilmaisella b-bark mobiilisovelluksella. Tarkoittaa, että jatkossa jäsenet näkevät kännykästä ja tabletista luvalliset metsästysalueet näppärästi maanmittauslaitosten karttapohjiin piirrettyinä. Lisäksi mahdolliset lisäykset, väliaikaiset rauhoitukset ja poistot maa-alueisiin päivittyvät reaaliaikaisesti jäsenten käyttöön. Toki jatkossa myös päivitetään metsästysmajan seinällä olevaa aluekarttaa ja seuran nettisivuilta ladatattavaa karttatiedostoa.
Reviirin etuna on tiedon oikeellisuus sekä se, että kartat ovat aina luurissa mukana – yhdistettynä gps-paikkatietoon ja jopa koiratutkaan. Hyötynä on myös luonnollisesti se, että seuramme vuokrasopimusten hallinta on aiempaa helpompaa.

Tälle sivulle tullaan kokoamaan muutamia perusohjeita karttapalvelun käyttöön. Tarkemmat ohjeet saatavilla osoitteista

Reviiri.org palvelu

Tunnukset Reviiri-palveluun luodaan kaikille seuran jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuralla tiedossa. Saat tilisi avauksen yhteydessä sähköpostia reviiri-palvelusta, jossa tunnuksesi kerrotaan. Käytä saapuneista tunnuksia yhdistäessäsi Reviiriin syötetyt Petäjäveden Erämiesten kartat ilmaisessa b-bark sovelluksessa. Lisätietoja saatavilla Jarkko Rouviselta ja Mikko Jutilalta.

Ohjelmisto tutuksi

Reviiri-karttapohjat ja metsästysaluemerkinnät ovat jäsenille ilmaiseksi saatavilla Belectron Oy:n tuottamalla B-Bark älypuhelinsovelluksella. Reviiri ei siis itse ole asennettava sovellus, vaan sillä hallitaan maavuokrasopimuksia ja näiden maa-alueita voi sitten tarkastella B-Barkilla. B-Bark sovelluksesta on myös maksullinen, lisensoitu, versio, mutta ellet halua yhdistää koiratutkaasi B-Barkiin niin ilmaissovelluksella pärjää hyvin. B-Bark on ladattavissa Windows Phonelle, Androidille ja iPhonelle ja ilmainen asennus onnistuu ilman käyttäjätunnuksia eikä perukäyttö vaadi mitään lisenssiä. Katso lisätietoja B-Barkista: http://www.b-bark.com/

Karttapalveluun yhdistäminen

Jotta Petäjäveden Erämiesten kartat näkyvät asentamassasi B-Barkissa, tulee sinun yhdistää luurisi B-Bark Reviiri-palveluun (ks. toimittajan ohjeet tästä). Kaikille seuran jäsenille joiden sähköpostiosoite on seuralla tiedossa luodaan tunnukset 2016 aikana. Mikäli et ole saanut sähköpostia koskien Reviiriä, ota yhteyttä Mikko Jutilaan tai Jarkko Rouviseen.

Yhdistäminen käytännössä tarkoittaa, että B-Bark sovelluksen asetuksissa syötät Reviiri-tunnukset, jonka jälkeen “PetERy” (petäjäveden erämiehet ry) alueet ovat nähtävilläsi. Huomio – yhdistäminen B-Barkissa täytyy tehdä vain kerran, joten tässä ei ole riesana salasanan muistamista jokaisen käytön yhteydessä.

Aloita avaamalla sovelluksen Asetukset – alla kuvakaappaus puhelimen ruudulta jossa on avattuna B-Bark ohjelma:

reviiri_paanakyma

Avautuvasta valikosta valise kohta Asetukset, alla kuvassa oranssilla korostettuna:

reviiri_asetukset_valikko

Valitse seuraavaksi kohta Reviiri:

rev_asetukset_kartat_asetukset

Tämän jälkeen syötät ruudulle sähköpostiosoitteesi (johon Reviiri tunnus on sinulle lähetetty) sekä sähköpostissa kerrotun salasanan.

reviiri_tunnukset

Tämän jälkeen Petäjäveden Erämiesten kartat näkyvät B-Barkissa! Lue seuraavasta kappaleesta miten voit määritellä mitä metsästysalueita ruudullasi näkyy.

Metsästysalueet

Kun B-Bark on yhdistetty Reviiri-palveluun, voit määritellä mitä metsästysalueita tai merkattuja paikkoja haluat kartoilla nähdä. Suositus on että käyt asettamassa päälle kohdan “Pienriista” tai muuten saatat harhautua puhelimen ohjaaman maille joille on kyllä Erämiehillä vuokrasopimus, mutta mailla ei saakaan metsästää esim. lintuja tai jänistä, vaan pelkästään pienpetoja.

Avaa, kuten edellä päävalikosta Asetukset ja seuraavaksi Kartat => pitäisi avautua seuraava ruutu:

reviiri_yhdista

Yllä kuvassa on ympyröity punaisella valikkokohta jossa voit vaikuttaa minkälaista karttapohjaa sovellus käyttää. Ehkä informatiivisin maastossa liikkumiseen on “Suomi – varjostettu maastokartta“.

Vierittämällä ruutua alaspäin pääset valitsemaan Erämiesten maiden merkintöjä. Suositus on olla merkkaamatta mitään muita kuin “Petery, pienriista“. Saat myös halutessasi punaisella korostettua ne alueet, missä ei saa metsästää (“käänteisväritys”).

 

reviiri_kartat_pienriista

B-Barkin käyttöohjeet luettavissa toimittajan sivuilta: http://www.b-bark.com/?page_id=429&lang=fi

Seuratoiminnan kehittämisestä

Seuralle karttahankinnan hinta on vain 50 euroa vuodessa, joten kustannukset hyötyihin nähden ovat vähäiset – noin 40 senttiä per jäsen. Suomen Metsästäjäliitto, johon mekin kuulumme, tekee yhteistyötä Reviiriä toimittavan yrityksen kanssa ja liiton jäsenseuroille ohjelmisto on halvempi kuin muille.
Lopuksi – seuramme metsästystoiminta perustuu siihen, että maanomistajat antavat meidän maillaan harrastella. Nykyään monella metsäsysseuralla maa-alueet pirstaloituvat epäkäytännöllisiksi tilkuiksi, kun umpeutuneita vuokrasopimuksia ei saada aina uusittua eikä uusia maita muualta seuran maiden vierusalueilta onnistuta saamaan. On tärkeää, että kaikki seuran jäsenet, jotka tuntevat nykyisiä tai uusia maanomistajia, pitävät arvossa näitä suhteita. Kuka tahansa meistä saa ottaa puheeksi tutun maanomistajan kanssa, että Petäjäveden Erämiehet on hyvämaineinen seura, jonka kanssa yhteistyö on varmasti sujuvaa, ja kysyä haluaisiko maanomistaja tulla mukaan seuratoimintaan tai vuokrata maansa seurallemme. Uusien maa-alueiden hankinta seuralle ei siis ole vain ja ainostaan seuran puheenjohtajan tai muun avainhenkilön etuoikeus ja vastuu. Muistetaan myös jatkossa kunnioittaa luontoa siellä liikkuessa, sekä käyttäytyä niin ettei harrastuksemme kenenkään mieltä pahoita.

 

Linkkejä: Koiratoiminta | Kartat | Ohjeistukset | Eräviesti | Säännöt